Brief Centraal Joods Overleg aan de ombudsman

 

Op 20 april publiceerde de Volkskrant bovenstaande spotprent van Jos Collignon. Als reactie heeft het Centraal Joods Overleg onderstaande brief naar de ombudsman gestuurd met het verzoek actie te ondernemen.

Geachte meneer Geelen,
In de Volkskrant van 20 april wordt een spotprent getoond van de heer Jos Collignon waarop een Israëlische soldaat (met davidster op zijn rug) het zeventigjarig bestaan van Israël ‘viert’ door een weerloze Palestijn die voor een muur staat, aan flarden te schieten met de tekst ‘happy birthday to me’. Op de achtergrond zijn lichamen te zien van wat vermoedelijk ‘afgeslachte’ Palestijnse deelnemers aan de ‘march of return’ moeten voorstellen. Op deze wijze wordt Israël afgeschilderd als een moorddadig regime dat erop uit is weerloze Palestijnen uit te moorden. Dat het hier gaat om uiterst gewelddadige ‘protesten’ die georganiseerd zijn door een terroristische organisatie die bovendien haar eigen burgers misbruikt voor haar politieke agenda, blijft geheel buiten schot.

Het Centraal Joods Overleg deelt dan ook de mening van het Simon Wiesenthal Centrum dat deze cartoon niet alleen een zeer foutieve en dubieuze afspiegeling van de feiten is, maar ook antisemitische trekken vertoont. Niet alleen zullen dergelijke spotprenten een steuntje in de rug zijn voor Hamas om haar terroristische en criminele activiteiten voort te zetten maar door een verband te leggen tussen de davidster en het vermoorden van onschuldige en weerloze Palestijnen worden tevens antisemitische sentimenten aangewakkerd.

Temeer dit niet voor het eerst is dat de heer Collignon zich schuldig maakt aan dubieuze en antisemitische uitingen, verzoeken wij u dan ook gepaste maatregelen te nemen en ons van de vorderingen op de hoogte te houden.
Met vriendelijke groet,

Ron van der Wieken (voorzitter Centraal Joods Overleg)

Berichten gemaakt 66

Eén gedachte over “Brief Centraal Joods Overleg aan de ombudsman

  1. Onderstaand vindt u de reactie van CJO voorzitter Ron van der Wieken op het artikel van de ombudsman van de Volkskrant, Jean-Pierre Geelen.

    Ombudsman Geelen (VK 5 mei) geeft de Joodse gemeenschap goede raad: ga maar eens “oefenen in incasseren”. De Volkskrant van 5 mei gaat toevallig voor een groot deel over wat Joden te incasseren hebben: “Hedendaagse Jodenhaat” en andere artikelen. De ombudsman kan gerust zijn: Wij Joden hebben al heel lang ruime oefening in incasseren.
    Hij geeft dit waardevolle advies in zijn commentaar op klachten van Joodse kant over de zoveelste cartoon van Collignon met antisemitische trekjes. Geelen doet een prent van Collignon (Gespierde militair met Davidsster op zijn rug beschiet weerloze magere Palestijn en schrijft met de kogels een laatdunkende tekst) af als kritiek op de regering Netanyahu. Wat Geelen niet meeneemt in zijn oordeel is dat Collignon met zijn volstrekt éénzijdige benadering de Joodse staat demoniseert. De cartoonist neemt geen enkel feit in aanmerking dat Israel zou kunnen dechargeren van de beschuldiging dat het weerloze Palestijnen uitmoordt. De waarheid is steeds simpel voor Collignon: zielige, goede Palestijnen en sadistische, slechte Joden. Geelen verliest geheel uit het oog dat dit soort prenten met kracht het ook in Nederland opkomende antisemitisme aanwakkert. De cartoonist kan het wel tekenen maar de krant hóeft het juist om die reden niet te plaatsen. Je zou meer inzicht verwachten van een ombudsman, maar hij heeft, schrijft hij, met zijn oordeel gelukkig de hoofdredactie aan zijn kant. Geen sterkte bod voor een ombudsman.
    Interessant is nog het commentaar van Collignon zelf: kritiek op hem komt allemaal door “een goed georganiseerde Israel-lobby”, met “georkestreerde reacties”. Kortom, een hedendaagse nakomeling van de Wijzen van Zion. Collignon kent zijn klassieken.

Reacties zijn gesloten.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial