Opnieuw heeft de gemeenteraad van Rotterdam haar Joodse inwoners in de kou gezet. Dat constateren het Centraal Joods Overleg en de Joodse Gemeente en de Liberaal-Joodse Gemeente in Rotterdam naar aanleiding van het aannemen van een motie over mensenrechten in Gaza en wat de motie noemt ‘de rest van Palestina’, terwijl het hier een internationaal conflict betreft waar de Raad geen moties over zou moeten behandelen/steunen.
Partij gekozen
De Raad heeft met het aannemen van deze motie partij gekozen binnen Rotterdam en daarmee bevolkingsgroepen verder tegenover elkaar gezet, terwijl in een gepolariseerde samenleving de stadspolitici een Gemeenteraad voor alle Rotterdammers zouden moeten zijn.
De Gemeenteraad draagt verantwoordelijkheid voor álle Rotterdammers, inclusief de Joodse gemeenschap, waar de Raad met het college van B&W, bestuurder van, voor en over is. Het steunen van deze motie maakt het onveilig voor Joden in Rotterdam; feit is dat de massa geen onderscheid maakt tussen regeringsbeleid van de staat Israël en de Joodse inwoners van Rotterdam.
Tegen de Joodse gemeenschap in de Maasstad
De motie stelt dat het vermeende stilzwijgen van de Nederlandse overheid kwetsend is voor veel Rotterdammers. In een situatie waarin de overheid helemaal niet zwijgt, lijkt van een ander motief sprake. Een voorbeeld van kwaadaardig motief is de passage in de motie die spreekt over de vrijlating van “alle gijzelaars, van beide kanten” – een formulering die een onterechte morele gelijkstelling suggereert tussen burgers die op brute wijze zijn ontvoerd tijdens een muziekfestival, en gevangengenomen leden van de terroristische beweging Hamas. Die symmetrie is er niet – noch juridisch, noch moreel. Het is een dergelijk motief dat uiteindelijk tegen de Joodse gemeenschap in de Maasstad is gericht.
Fracties verlieten de Raadszaal
Op 12 oktober 2023 weigerde de Gemeenteraad van Rotterdam antisemitisme in de stad te veroordelen; meerdere fracties verlieten zelfs de zaal. Dat was een pijnlijk dieptepunt voor het openbaar bestuur in Rotterdam dat geen precedent kende. Aanname van deze motie doet het onbegrip van Joodse Rotterdammers en hun angst voor een overheid die zich tegen hen keert verder toenemen. Zij voelen zich daarmee extra kwetsbaar, juist nu het antisemitisme in Nederland aantoonbaar hard toeneemt.
Beter vreedzaamheid bevorderen
De steun die aan de motie is verleend had beter tot uitdrukking kunnen worden gebracht in de vorm van het bevorderen van vreedzaamheid en de co-existentie van groepen Rotterdammers en, niet in de minste plaats, initiatieven te nemen die het vertrouwen van de bevolking in de Gemeenteraad vergroten en niet verder doen afnemen.
Het handelen van de (meerderheid van de) Gemeenteraad toont een ernstig gebrek aan moed, nuance en moreel leiderschap.