70 jaar bevrijding Auschwitz herdacht

door | feb 4, 2015 | Nieuws

De bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz op 27 januari 1945 werd op dinsdag 27 januari jl. in Auschwitz herdacht. Koning Willem-Alexander, koningin Màxima en premier Rutte woonden de plechtigheid namens de Nederlandse regering bij.

Jonathan Soesman was aanwezig namens het CJO en laat weten: “De toespraken van de overlevenden waren bijzonder indrukwekkend. Wat een kracht hebben deze mensen om zo het woord te voeren wanneer zij hier opnieuw geconfronteerd worden met hun gevangenschap en bevrijding! Het is een belangrijk gebaar, juist in deze tijd,  dat zowel ons Staatshoofd als onze Minister President wederom aanwezig waren bij de herdenking in Auschwitz.”

De koning, koningin en premier plaatsten een kaars bij de plaquette die herinnert aan de Nederlandse gevangen en vermoorden in Auschwitz. Premier Rutte verklaarde: ” De geschiedenis is op deze stil-makende plek tastbaar. Het blijft nauwelijks te bevatten hoe miljoenen onschuldige mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz en andere vernietigingskampen op de meest afschuwelijke wijze zijn vermoord.
Ook de Nederlandse samenleving werd door de holocaust in het hart geraakt. Meer dan 100.000 Joodse en andere medeburgers werden vanuit ons land afgevoerd om nooit meer terug te keren. Die pijn is tot op de dag van vandaag voelbaar. Vandaag kregen al die onschuldige slachtoffers een stem in de verhalen van enkele van de laatste overlevenden. Aan ons, de latere generaties de taak om de herinnering levend te houden en pal te blijven staan voor de vrijheid en de menselijke waardigheid.”