Aangifte CJO tegen BDS-Rotterdam

door | aug 30, 2017 | Nieuws

Voor niet iedereen is de scheidslijn tussen kritiek op Israël en antisemitisme, het aanzetten tot haat en groepsbelediging even duidelijk. Zo ook tijdens de demonstratie die BDS-Rotterdam op 22 juli in Rotterdam organiseerde tegen het plaatsen van detectiepoortjes bij de Tempelberg in Jerusalem.

Tijdens deze demonstratie, die door het aan terreurorganisatie Hamas gelieerde persbureau Shebab News Agency live werd uitgezonden, werd door demonstranten de leus Khaybar, Khaybar, ya yahud, Jais Muhammad, sa ya’ud gescandeerd. Vrij vertaald: Joden, herinner je Khaybar, het leger van Mohammed keert terug. Een verwijzing naar de slag bij Khaybar waar het leger van Mohammed volgens de overlevering  een Joodse stam uitmoordde.  Deze leus wordt vandaag de dag gezien als dreigement tegen Joden, aansporing tot ontvreemding van Joods bezit en een oproep tot geweld tegen Israël en tot de vernietiging van het Jodendom.

Het moge dan ook duidelijk zijn dat een dergelijke leus met de beste wil van de wereld niet slechts gezien kan worden als kritiek op Israël maar een overduidelijk voorbeeld is van virulent antisemitisme. Het is dan ook hierom dat het Centraal Joods Overleg vandaag aangifte heeft gedaan tegen zowel de organisatoren van deze demonstratie als diegenen waarvan wij op beeld hebben dat ze deze leus scanderen.  Wij hopen dan ook dat, in navolging van België, het openbaar ministerie zal overgaan tot vervolging en veroordeling.

Het zijn dit soort voorbeelden waarom het Centraal Joods Overleg er groot voorstander van is  dat de definitie van antisemitisme die onlangs door de Europese Unie is aangenomen, ook in Nederland juridische status krijgt. Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat het demissionair kabinet onlangs heeft laten weten dit niet van plan te zijn.