Ben je student? Problemen met vrij op sjabbat of jomtov?

door | jul 19, 2023 | Nieuws

Het komt geregeld voor dat studenten op universiteiten en hogescholen een probleem ervaren met sjabbat of jomtov. Tentamens en verplichte werkgroepen of colleges vallen soms op jomtov of ze staan gepland op vrijdagmiddag en duren dan voort tot in sjabbat. Het blijkt vaak uiterst lastig om de universiteit of hogeschool te bewegen om voor jou een alternatief toets-moment te bieden, zonder dat dit je een herkansing kost, of om je in een andere werkgroep te plaatsen zodat je op een andere dag onderwijs volgt dan de dag die net jomtov is of die net vrijdagmiddag in het winterhalfjaar is.

Heb jij zulke problemen, nu, wat eerder in je studie, of heb je dergelijke problemen gehad toen je studeerde? Neem dan contact op met het Centraal Joods Overleg. Ook als je nu niet meer studeert. Stuur ons een mailtje. Laat het ons ook weten als je positieve ervaringen hebt waarbij de universiteit of hogeschool wel medewerking verleende en een oplossing bood om je tentamen of verplichte werkgroep op een andere dag te doen.

Het CJO spreekt met de overheid en de universiteiten en hogescholen. We willen bereiken dat er maatwerkoplossingen komen. Zodat jij of toekomstige Joodse studenten kunnen studeren aan een universiteit of hogeschool in Nederland met de ruimte om aan je Joodse religieuze verplichtingen te voldoen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat jouw religie prima samen moet kunnen gaan met jouw ambitie om een HBO- of WO-opleiding te volgen.