Carice van Houten trekt ondersteuning in; CJO laat protest tegen De bezette stad varen

door | okt 31, 2023 | Nieuws

Het Centraal Joods Overleg heeft haar protest tegen de film De bezette stad laten varen nu Carice van Houten haar steun aan een eenzijdige verklaring over Gaza en Israel heeft ingetrokken.

De actrice is de stem in de film die beelden van Amsterdam laat zien in relatie met de vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog. De film die vanaf volgende week wordt vertoond is een verfilming van het boek met de gelijknamige titel dat Amsterdam beschrijft in 1940-1945. Nadat het CJO aan Van Houten en producent Floor Onrust had gevraagd hun handtekening terug te trekken, antwoordden het tweetal niet te willen dat hun handelen de Joodse gemeenschap pijn doet en daarom te hebben besloten hun namen van de brief te verwijderen.

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger wees de actrice en de producent van de film er op dat veel mensen in de Joodse gemeenschap het onbegrijpelijk vinden als bekende en gezaghebbende mensen dit soort eenzijdige en haatdragende oproepen tekenen. Hertzberger: “De meeste ondertekenaars zullen net als u niet de intentie hebben gehad om een bepaalde bevolkingsgroep in Nederland tot zondebok te maken en te isoleren. Toch is dat wat een dergelijke brief bewerkstelligt. Dit is een belangrijke film die laat zien wat de gevolgen zijn van blinde haat tegen andere bevolkingsgroepen – of het nu Joden zijn of anderen.”