Chanoekawens minister Grapperhaus: “Al die lichtjes bij elkaar zijn één groot vuur van hoop”.

door | nov 27, 2021 | Nieuws

Nu we weer in een gedeeltelijke lock down zitten, is thuis in allerlei opzichten belangrijk, zegt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in zijn jaarlijkse Chanoeka boodschap aan de Joodse gemeenschap. Maar dat thuis is voor het Joodse volk nooit vanzelfsprekend geweest. Hij wijst daarbij op de bedenkelijke uitingen die ook nu weer plaatsvinden, zoals het naaien van gele sterren op jassen. “Ik zal me daar nooit bij neerleggen” zegt de minster. Tegelijkertijd prijst hij de veerkracht van het Joodse volk.

Minister Grapperhaus in zijn video boodschap: “Ook nu zien we weer, dat de geschiedenis van het Joodse volk, de gezamenlijke identiteit wordt misbruikt door anderen. Wij horen het tijdens demonstraties, we zien het op sociale media en we zien gele sterren die op jassen genaaid worden. Mensen lijken niet te beseffen hoeveel pijn dit de Joodse gemeenschap doet. Grenzen van fatsoen worden verlegd en ik voel daar zelf een grote plaatsvervangende schaamte bij. En ik zal me ook echt daar niet bij neerleggen. Nooit.” (….)

“Saamhorigheid, optimisme, doorgaan, het is zo typerend voor het Joodse volk. We zouden er in deze tijd allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen. (…..) “Al die lichtjes bij elkaar zijn één groot vuur van hoop. Hoop op betere tijden, die gaan komen. Dat verzeker ik u, dat verzekeren wij elkaar”.

Grapperhaus refereert hierbij aan de kaarsen (iedere dag eentje meer) die Joden overal in de wereld acht dagen lang aansteken tijdens het Chanoeka feest, ook wel het feest van het licht genoemd. Chanoeka begint dit jaar op zondag 28 november en duurt tot ’s avonds 6 december. Ook het CJO wenst iedereen een Chag Chanoeka Sameach!