CJO: burgemeester Bleker, Enschede, ga samen mee naar ambassadeur van Israel

door | dec 12, 2023 | Nieuws

CJO: burgemeester, samen naar Israelische ambassadeur

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger heeft burgemeester Roelof Bleker van Enschede vandaag uitgenodigd om samen een bezoek te brengen aan de ambassadeur van Israel in Den Haag. Aanleiding daarvoor was het bericht dat Bleker naar buiten bracht dat hij vanochtend ambassadeur Modi Ephraim had gebeld. Nadat er gisteren commotie was ontstaan rondom de aanwezigheid en met name de door Bleker ingenomen positie ten opzichte van de ambassadeur van Israel bij het Chanoekaconcert en de viering van 95 jaar synagoge Enschede. Bleker was net als Ephraïm als gast aanwezig bij de viering van het 95-jarig bestaan van de sjoel in Enschede. Bleker baarde opzien door zijn houding ten aanzien van Ephraïm, ambassadeur van een bevriende mogendheid.

Bleker had voorafgaand aan de jubileumviering aan de Joodse Gemeente Twente laten weten niet zichtbaar met de Israelische ambassadeur te willen worden gezien. Hertzberger noemde de opstelling van de burgemeester eerder onbegrijpelijk en onacceptabel. Hertzberger: ‘Het getuigt van disrespect voor de heer Ephraïm en voor de Joodse gemeenschap in Enschede”. Nadat Hertzberger gisteren zei van de burgemeester te verwachten dat hij zijn verontschuldigingen voor deze ongekende misstap behoort aan te bieden, heeft Bleker daar vanochtend dus invulling aangegeven door de ambassadeur en de voorzitter van de Joodse Gemeente te bellen. In een door de gemeente naar buiten gebrachte verklaring zegt de burgemeester: ‘”Vanochtend heb ik telefonisch contact gehad met Modi Ephraim, de Israëlische ambassadeur en met Jaap Hartog, de voorzitter van de Enschedese synagoge. Aan beiden heb ik mijn excuses gemaakt.”

Hertzberger over het telefonisch contact dat Bleker vandaag heft gehad met Ephraim: “Daarmee lijkt naar ik veronderstel de kou wat uit de lucht te zijn genomen. Om dit met elkaar te bevestigen, stel ik u, mede namens de heer Hartog, voorzitter van de Joodse Gemeente Twente, voor dat wij samen een bezoek brengen aan de Israelische ambassadeur in Den Haag. Zodat we nog voor het einde van het jaar deze episode samen kunnen afsluiten.”