CJO: Dijkgraaf en Gräper moeten zich duidelijker uitspreken tegen Jodenhaat

door | apr 22, 2024 | Antisemitisme bestrijding, Nieuws

Vandaag heeft het Centraal Joods Overleg een bespreking gehad met minister Robbert Dijkgraaf en staatssecretaris Fleur Gräper. Onderwerp van gesprek was het antisemitisme in het hoger onderwijs en in de cultuursector.

Sinds 7 oktober is er binnen de muren van instituten voor hoger onderwijs en in de paleizen van cultuur een uitbarsting van jegens joden in Nederland intolerante activiteiten. We hebben de bewindspersonen niet gezien en niet gehoord. Eerst wanneer de Tweede Kamer hen roept om verantwoording af te leggen (a.s. donderdagmiddag) zoeken de bewindspersonen contact. We hebben gezegd wat te doen: in het openbaar optreden, zich uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers. Ook het erop aanspreken van de Colleges van Bestuur van universiteiten en hogescholen gebeurt te weinig zichtbaar.

Hans Weijel, vicevoorzitter van het CJO, heeft de bewindspersonen vanochtend erop gewezen dat er een voor joden onveilig klimaat heerst op universiteiten, en de minister horen we niet, onacceptabel.

Nadat de staatssecretaris heeft staan schutteren in het vragenuurtjedebat over de verstoring van een optreden van Lenny Kuhr is er hoegenaamd niets zichtbaars meer gebeurd. Weijel: “We zijn bijna een maand verder. Met die onzichtbaarheid hebben wij de staatssecretaris vanochtend geconfronteerd.”