CJO hekelt weigering burgemeester Enschede om ambassadeur Israel te ontmoeten

door | dec 11, 2023 | Nieuws

Het Centraal Joods Overleg heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de weigering van burgemeester Roelof Bleker om de ambassadeur van Israel, Modi Ephraim, openlijk te ontmoeten. Bleker was net als Ephraïm als gast aanwezig bij de viering van het 95-jarig bestaan van de sjoel in Enschede. Bleker baarde opzien door zijn houding ten aanzien van Ephraïm, ambassadeur van een bevriende mogendheid.

“De opstelling van Bleker is onbegrijpelijk en onacceptabel. Het getuigt van disrespect voor de heer Ephraïm en voor de Joodse gemeenschap in Enschede”, aldus CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

Hertzberger: “Niet minder pijnlijk is het te moeten constateren dat Bleker ver achter in het publiek is gaan zitten. Hij is aanwezig in zijn rol van burgemeester en dan ergens achteraan te gaan zitten, is gewoonweg duikgedrag. De burgemeester behoort vooraan te zitten bij een dergelijke viering.Wij kunnen niet anders dan concluderen dat deze burgemeester zijn kritiek op Israel projecteert op de Joodse inwoners van zijn stad. Dat is in deze tijd van explosieve toename van het antisemitische om precies deze reden volstrekt onacceptabel. De opstelling van burgemeester Bleker is een slag in het gezicht van de kleine Joodse Gemeente Twente en een affront voor de stad Enschede. We hebben als CJO de gemeente Enschede om opheldering gevraagd en verwachten van de burgemeester dat hij zijn verontschuldigingen voor deze ongekende misstap aanbiedt.”