CJO: optreden tegen UvA-bezetting

door | mei 6, 2024 | Nieuws

Het Centraal Joods Overleg heeft het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam opgeroepen de bezetting van het Roeterseiland-complex onmiddellijk te laten beëindigen. Sinds vandaag is het complex bezet door anti-Israeldemonstranten. In een brief aan CvB-voorzitter Geert ten Dam schrijft CJO-voorzitter Chanan Hertzberger om ‘nu onmiddellijk handelend op te treden. Door de bezetting te beëindigen en door erop toe te zien dat wie niet komt om te studeren of om zijn werk te doen niets te zoeken heeft op uw terrein.’ Op 22 april sprak het CJO met minister Robbert Dijkgraaf van OCW die verzekerde dat universiteiten over voldoende instrumenten beschikken om bezettingen direct te stoppen. Nadien heeft hij dit in zijn beantwoording in de Tweede Kamer (25 april) herhaald. Hertzberger: “Het is dus aan u om op te treden.”

In zijn oproep aan het College van Bestuur van de UvA wijst het CJO erop dat vanavond de herdenking van Jom Hashoa – de Joodse herdenking van de Holocaust, plaatsvindt. Hertzberger: “Die is in de Hollandsche Schouwburg, op slechts 300 meter van uw campus. Ook op slechts 300 meter van de campus bevindt zich het huidige gebouw van de GGD Amsterdam, oorspronkelijk het Joodse verpleegtehuis De Joodsche Invalide. Aan de gevel van het gebouw bevindt zich een plaquette waarvan het opschrift luidt:

“Uit dit gebouw, destijds De Joodsche Invalide, werden op 1 maart 1943 – 24 Adar I 5703 de bewoners door den vijand ten dode weggevoerd. Mede uit het ijzer hunner ketenen werd de staat Israël gesmeed.”

We vragen u nu direct op te treden. Niemand wil hier Amerikaanse toestanden zien.”