CJO reageert op besluit gemeente Amsterdam over GVB trams waarmee Joden werden afgevoerd in WO II

door | mrt 29, 2024 | Nieuws

Het CJO heeft kennisgenomen van de reactie van het gemeentebestuur van Amsterdam op de verschijning van het boek en de documentaire de Verdwenen Stad van Guus Luijters en Willy Lindwer. De Verdwenen Stad schetst het afschuwelijke beeld van de deportatie van tienduizenden Joodse Amsterdammers waarbij het de trams van de toenmalige Gemeentetram Amsterdam (later: GVB Amsterdam) waren waarmee de Joden werden vervoerd.

De gemeente Amsterdam en het GVB nemen nu onmiddellijk maatregelen die naar de opvatting van het Centraal Joods Overleg passend zijn om de herinnering van wat destijds heeft plaatsgevonden voor de hedendaagse OV-reiziger te markeren. De schuldige plekken worden gemarkeerd; significante tramhaltes krijgen een markering en een uitleg. Leerlingen in Amsterdam gaan de film De Verdwenen Stad bekijken. Ook spreekt het CJO waardering uit voor het beschikbaar stellen van een bedrag van 100.000 euro waarover het CJO met het gemeentebestuur in gesprek gaat om er een passende bestemming voor te vinden.

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “We zijn als CJO tevreden met de voortvarende wijze waarop de gemeente Amsterdam deze voor de Joodse gemeenschap diepdroevige en voor de stad Amsterdam beschamende episode nu benadert.”