Grenzen aan de vergelijking, ook voor militante boeren

door | jun 23, 2022 | Antisemitisme bestrijding, Nieuws

“Het lot van de boeren is te vergelijken met dat van de Joden en dus zullen ze voor niks terugdeinzen.” Opnieuw grijpen boze boeren, de meest militante onder hen, naar de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Grenzeloos gedrag. Maar die grenzen zijn er weldegelijk, zowel in moreel opzicht als in een juridisch kader want de rechter heeft zich uitgesproken over dergelijke vergelijkingen. In een procedure die drie overlevenden van de Sjoa hadden aangespannen tegen Tweede Kamerlid Thierry Baudet, samen met CIDI en Centraal Joods Overleg, werd het Kamerlid op zijn vingers getikt voor vergelijking van de Coronamaatregelen met het lot van de Joden in de Tweede Wereldoorlog; het is onrechtmatig. Baudet mag iets vinden van de Coronamaatregelen, maar mag daar niet de Holocaust bij betrekken.

Met deze uitspraak van de rechter is duidelijk dat er een grens is aan het toelaatbare. Die grens geldt ook voor de voorman van Farmers Defence Force. Wat FDF-voorman Mark van den Oever minimaal doet is het lot van de Joden voor zijn karretje spannen. Hij denkt handig te zijn en zich te beperken tot de periode vlak voor de oorlog, door te stellen dat boerenbedrijven worden gediscrimineerd, net als „de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden.” Alleen al feitelijk klopt dit niet. Joodse winkels werden voor de oorlog niet gediscrimineerd, en zeker niet van staatswege. Van de Oever komt in actie tegen overheidsmaatregelen.

Maar er is meer aan de hand, en dat is de rol die de Volkskrant hier opnieuw in speelt. Opnieuw, want de opstelling van de Volkskrant, klakkeloos opschrijven wat je voorgeschoteld krijgt zonder toets en zonder na te denken over de impact, vertoont grote overeenkomsten met hoe de krant zich opstelde toen in januari bekend werd dat het een joodse notaris zou zijn geweest die Anne Frank had verraden. Het icoon van de Holocaust, verraden door een Jood. De Volkskrant schreef het gretig op zonder zich ervan te vergewissen dat het klinkklare onzin was. Gretig omdat het een scoop in handen had. Gretig, zonder zich te bekommeren om de immateriële schade die het teweeg bracht. De uitkomst van het amateuristische cold caseonderzoek naar de verrader van Anne Frank is koren op de molen van antisemieten en aanhangers van complottheorieën, constateerde het Anne Frank Fonds terecht. Hetzelfde geldt voor de dwaze uitspraken van FDF-voorman Van den Oever die de Volkskrant, notabene in de intro op het stuk, de wereld in kegelde.

Chanan Hertzberger, voorzitter Centraal Joods Overleg