Minister President Mark Rutte spreekt op Jom Hasjoa

door | apr 17, 2015 | Herdenken, Nieuws

Op donderdag 16 april werd, onder aanwezigheid van ruim 400 aanwezigen Jom Ha Sjoa herdacht in de Hollandsche Schouwburg. Jom Hasjoa valt altijd op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi’s. Dit jaar 70 jaar geleden.

Burgemeester van der Laan hield een emotioneel betoog over Salo Muller, die als kleine jongen zijn ouders voor het laatst zag in de Hollandsche Schouwburg. Van der Laan uitte zijn woede dat er anno 2015 maatregelen getroffen moeten worden om joden te beschermen. Van der Laan: “De herinnering aan de Hollandsche Schouwburg is een deel van onze identiteit geworden. 46.000 Nederlandse Joden zijn van hieruit op transport gezet, meestal naar een zekere dood. Ieder jaar weer staan we stil bij wat nog altijd niet te bevatten is. Maar erbij stil staan is niet genoeg. Veel joden in Amsterdam voelen zich opnieuw onveilig. het maakt me woedend dat we anno 2015 maatregelen moeten treffen hen te beschermen.”

De volledige toespraak van burgemeester van der Laan leest u hier

Minister President Mark Rutte benadrukte het belang om te blijven herdenken omdat antisemitisme, de voedingsbodem voor de Sjoa, nooit ver weg is. : “En juist dat maakt het nog belangrijker dat we blijven herdenken. Le dor, wa dor – van generatie op generatie. Want we moeten alert blijven. Alert en waakzaam. Dat leert de geschiedenis. Dat leert ook de actualiteit. Dat leert ons deze plek – dit ‘gebouw der tranen’, zoals een van de mensen die hier geïnterneerd was de Hollandsche Schouwburg noemde.

De volledige toespraak van minister president Mark Rutte leest u hier.

Voor meer informatie over Jom ha Sjoa klink u hier