President Herzog bezoekt Rosj Pina, luistert naar zingende leerlingen en spreekt met leiders Joods Nederland

door | mrt 11, 2024 | Nieuws

De Israelische president Isaac Herzog bracht maandagochtend een bezoek aan de Joodse basisschool Rosj Pina in Amsterdam. Daar werd hij toegezongen door de in blauw-wit geklede leerlingen en hun enthousiaste docenten. In de school hing een groot spandoek waarop in het Hebreeuws de president werd verwelkomd. Na een bijeenkomst met de leerlingen had de president een ontmoeting met veertig Joodse leiders en een aantal rabbijnen. Herzog was vergezeld van een groep familieleden van gegijzelde Israeli’s. Hun aanwezigheid, gecombineerd met die van de hoogste bestuurder van het land, maakte op de aanwezigen een grote indruk.

De president werd verwelkomd door Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg dat optrad als gastheer voor deze bijeenkomst. Hertzberger maakte ook een persoonlijke observatie, nl. hoe zijn grootvader Meijer Hertzberger degene was geweest die Isaac Halevi Herzog, de grootvader van de huidige president, in Nederland had rondgeleid in tehuizen voor Joodse oorlogspleegkinderen. De Israelische opperrabbijn Isaac Halevi Herzog was kort na de Tweede Wereldoorlog in Nederland om te bepleiten dat de kinderen terug zouden keren in Joodse gezinnen. Hertzberger overhandigde de president een exemplaar van het Memorboek, de platenatlas over de geschiedenis van het Nederlandse Jodendom, in de Engelse versie. Herzog was in Nederland op uitnodiging van koning Willem-Alexander om samen het nieuwe Holocaust museum te openen. Herzog is niet de eerste president van Israel die naar Nederland komt maar wel de eerste die komt terwijl het land in oorlog is.

Herzog stelde dan ook als eerste vast dat het moeilijke tijden zijn waarin hij zijn bezoek aan Nederland brengt maar zei het als hartverwarmend te ervaren hoe hij door de leiders van de Joodse gemeenschap wordt ontvangen, waarbij hij ook de vertegenwoordigers uit christelijke kring, de Israelvrienden van Christenen voor Israel, nadrukkelijk betrok. Daarvan was de directeur aanwezig, evenals de vier honoraire consuls van Israel in Nederland. De president werd begeleid door de Israelische ambassadeur Modi Ephraim. Westerse landen lijken naïef te zijn als het gaat om Iran, stelde Herzog vast. Voor het bestuur van Gaza zal er een consortium moeten komen, zei hij, en ook een hervorming van het bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Voorts zei de president dat er met hulporganisaties wordt gewerkt aan het brengen van humanitaire hulp maar dat de hulporganisaties voor een uitdaging staan vanwege de omvang van de noodzakelijke hulp en omdat het uitvoeren ervan een risicovolle operatie is, vooral in het noordelijke deel van Gaza. Herzog gaf aan dat alle mogelijke wegen worden bewandeld om hulp in Gaza te krijgen.

De ontmoetingen met de leerlingen van de Joodse scholen en met de leiders van de Joodse organisaties was het laatste onderdeel van het bezoek dat Herzog aan Nederland heeft afgelegd. Zijn aanwezigheid in Israel is dringend nodig, maar de indruk die hij hier heeft achtergelaten zal zeker een stimulans betekenen om de problemen waar Israel voor staat, het hoofd te bieden.