Staatssecretaris Snel komt met oplossing voor fiscale vervolging voor oorlogsslachtoffers

door | apr 16, 2018 | Nieuws

Staatssecretaris Snel heeft in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd dat hij op zoek is naar een oplossing voor de getto-uitkering die meetelt bij de inkomstenbelasting. Sinds 2014 keert Duitsland een uitkering uit aan zo’n honderdvijftig Nederlanders die in Duitsland te werk zijn gesteld in een joods getto. Deze uitkering wordt in Nederland niet direct belast, maar telt wel mee voor de inkomstenbelasting. Hierdoor kunnen ontvangers van deze getto-uitkering in een hogere belastingschijf uitkomen en daarom lagere toeslagen ontvangen.

Kamerlid van Rooijen (50PLUS) stelde hier in de Tweede Kamer vragen over, tevens werd een petitie opgezet tegen de fiscale vervolging van deze oorlogsslachtoffers. Uiteindelijk heeft de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, op 4 april op de Kamervragen gereageerd en gesteld dat hij op zoek zal gaan naar een oplossing. “Ik begrijp de bijzondere positie van de gerechtigden van de gettouitkeringen in onze samenleving en voel mee met de wens van deze gerechtigden om de getto-uitkeringen vanwege hun bijzondere karakter buiten beschouwing te laten bij de vaststelling van het inkomen. Deze kwestie verdient een oplossing en heeft mijn volle aandacht. Dit voorjaar zal ik uw Kamer daar nader over informeren.”
Het CJO is verheugd dat staatssecretaris Snel zich committeert aan een oplossing en hoopt dat hij hier zo spoedig mogelijk op terug zal komen. De Kamervragen van de heer Van Rooijen en de petitie lijken zijn vruchten af te werpen. De petitie kan nog tot 22 mei 2018 ondertekend worden.

Klik hier om de petitie te ondertekenen.