Steun CJO voor petitie tegen fiscale vervolging oorlogsslachoffers

door | feb 22, 2018 | Nieuws

In navolging van de oproep van het Wiesenthal Centre is door Holocaust-overlevenden, nabestaanden, familieleden en andere Nederlanders een petitie opgezet tegen de fiscale vervolging van oorlogsslachtoffers. Zo’n 150 joodse overlevenden krijgen van de Duitse overheid een schadevergoeding omdat zij kinderarbeid uitvoerden in de door Nazi-Duitsland gecreëerde getto’s. Waar in Duitsland dit smartengeld is vrijgesteld van belasting, telt in Nederland de uitkering, ondanks de kritiek hierop van fiscalisten, wel mee  bij de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beschouwt deze uitkering als pensioenuitkering.
Het Wiesenthal Centre spreekt in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dan ook terecht van fiscale vervolging. Desondanks weigert Menno Snel, de staatssecretaris van Financiën,  een uitzondering voor deze groep te maken. In de petitie wordt de Nederlandse overheid opgeroepen om met terugwerkende kracht de belastingheffing terug te draaien.

Omdat het Centraal Joods Overleg van mening is dat deze heffing niet alleen fiscaal dubieus is maar vooral ook moreel onjuist, steunen wij deze petitie van harte. Wij roepen daarom iedereen op om deze petitie te tekenen en te verspreiden.

De petitie kan hier ondertekend worden.