Verklaring gebeurtenissen in Israël

door | okt 7, 2023 | Nieuws

Met het vieren van Simchat Torah (Vreugde der Wet) had zaterdag 7 oktober 2023 een feestelijke dag moeten zijn in Israël en in de Joodse gemeenschappen over de hele wereld. In plaats daarvan was het een duistere dag waarop Israel en de Israelische bevolking het slachtoffer werden van een massale, ongekend wrede terroristische aanslag door terreurorganisatie Hamas.

Het CJO is geschokt door de nietsontziende terreur van Hamas. Ons hart gaat uit naar de slachtoffers, vrouwen, kinderen, baby’s en andere burgers die op een verschrikkelijke wijze door Hamas zijn vermoord. Wij denken ook aan hun familie en vrienden, in Israël maar vaak ook in Nederland. Wij maken ons zorgen over het lot van de gijzelaars, maar we zijn ervan overtuigd dat de IDF en de Israëlische autoriteiten alle burgers zo goed mogelijk zullen beschermen en dat het door ons zo geliefde Israël sterker uit deze donkere dagen zal komen. Wij wensen allen die zich inzetten voor de bescherming van mensenlevens en voor de mensen die hulpverlening uitoefenen veel kracht toe.

Het CJO voelt zich in de dagen na de terreuraanslagen van afgelopen zaterdag gesteund door het overgrote deel van de Nederlandse samenleving. We zijn echter verbijsterd over het feit dat sommigen in Nederland de slachtpartijen en wreedheden in Israël steunen of zelfs toejuichen, op social media maar ook tijdens openbare demonstraties in Nederlandse steden. We zijn ook zeer geschrokken en geschokt over de wijze waarop sommige politici en publieke figuren de gebeurtenissen in Israël relativeren, de schuld bij Israël leggen, hun steun uitspreken voor terreurbeweging Hamas en deze verschrikkingen aanwenden voor politiek gewin of gebruiken als aanleiding voor het ventileren van antisemitische uitingen aan het adres van de Nederlandse Joodse gemeenschap. 

Het CJO heeft er vertrouwen in dat de Nederlandse politiek, wetshandhavers en de samenleving in haar volle breedte geen ruimte laat aan diegenen die juist in een tijd waarin iedereen moet opstaan tegen terreur en verdeeldheid hun haat proberen te verspreiden.

Het bestuur van het Centraal Joods Overleg