Minister Lodewijk Asscher spreekt op Kristallnachtherdenking 2014

door | dec 4, 2014 | Nieuws

Het Centraal Joods Overleg organiseert elk jaar de Kristallnachtherdenking. Op 9 november 1938 vond in nazi-Duitsland de Kristallnacht plaats. Deze explosie van antisemitisch geweld vormde het begin van de volledige uitsluiting en uiteindelijk de vernietiging van miljoenen Europese joden.

Op zondag 9 november 2014 sprak Minister Lodewijk Asscher de aanwezigen toe; Liza Ferschtman speelde viool en Debby Petter interviewde Mevrouw Ellen-Eliel Wallach, overlevende en getuige van de Kristallnacht. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst volgde een wandeling naar de Hollandsche Schouwburg. Daar werden kransen gelegd en sprak de kleindochter van mevrouw Ellen Elliel-Wallach de aanwezigen nog kort toe.

Het Centraal Joods Overleg herdenkt de Kristallnacht omdat we ons zorgen maken over de wijze waarop antisemitisme zich in deze tijd opnieuw manifesteert. Door stil te staan bij de Kristallnacht willen we het signaal afgeven alert te blijven. Voor antisemitisme en racisme mag in Nederland nooit plaats zijn.