Stop lezing van David Icke in het MECC Maastricht

door | nov 24, 2017 | Nieuws

25 November staat er een zeer kwaadaardige lezing in de planning in het MECC in Maastricht. De antisemitische spreker David Icke, die een grote neo-nazi aanhang heeft, gaat een lezing geven van twaalf uur. Het Centraal Joods Overleg (CJO) samen met de Joodse Gemeente Limburg roept alle betrokkenen op om deze lezing niet te laten plaatsvinden!

Het labelen van een persoon als antisemiet moet altijd zorgvuldig gebeuren. David Icke kan ons inziens een antisemiet worden genoemd. Hij beroept zich op de, door de Russische geheime dienst (1905) verzonnen antisemitische complottheorie, “Protocollen van de Wijzen van Zion”. In zijn wereldbeeld worden Joden in verband gebracht met complottheorieën waarbij er een selecte groep de wereld controleert. Daarnaast is hij een holocaustontkenner die beweert dat de Joden zelf hebben aangezet tot de tweede wereldoorlog.

Er is veel te zeggen voor de vrijheid van meningsuiting, maar deze is niet grenzeloos. In het Wetboek van Strafrecht artikel 137 staat deze grens duidelijk uitgelegd. “Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst… wordt gestraft”. In navolging van het besluit van het gemeentebestuur van Berlijn, vragen het CJO en de Joodse Gemeente Limburg het gemeentebestuur van Maastricht, dat eigenaar is van het MECC, om de lezing tegen te houden voordat deze plaatsvindt.