CJO: Hogeschool Utrecht weigert onderwijs te geven over Holocaust en antisemitisme

door | jan 28, 2024 | Antisemitisme bestrijding, Nieuws | 0 Reacties

Het is voor het Centraal Joods Overleg onaanvaardbaar dat de Hogeschool Utrecht heeft besloten om de voor februari en maart geplande lezingencyclus Holocaust en Antisemitisme af te gelasten. Het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht zegt te willen nagaan of ‘nieuwe maatschappelijke perspectieven meegenomen kunnen worden naar aanleiding van de veranderde situatie na 7 oktober’.

Het CJO vindt het onbegrijpelijk om een relatie te leggen tussen onderwijs over de Holocaust en de acties van de staat Israel na 7 oktober. De Holocaust is – in de Nederlandse context – hoe uit Nederland ruim 75 procent van de Joodse bevolking is weggevoerd en is vermoord; de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Nederland. De situatie na 7 oktober brengt daar geen verandering in.

Het is verbijsterend dat de Hogeschool Utrecht überhaupt een dergelijke relatie legt. Hier is geen sprake meer van een disfunctionerend moreel kompas. Hier lijkt eerder sprake van een kwaadwillig gemoed.

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “Dat de Hogeschool Utrecht een dag voor de International Holocaust Memorial Day en de nationale Holocaustherdenking met deze aankondiging kwam maakt deze situatie des te pijnlijker.”

Eerder deze maand lanceerde de Rijksoverheid nog de campagne Leer over de Holocaust. Het CJO steunt deze campagne omdat het bitter noodzakelijk is om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Hertzberger: “Het is schandelijk dat we het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht niet kunnen rekenen tot degenen die bereid zijn de herinnering aan de Holocaust levend te houden.”