CJO: Vervoerbedrijf GVB AMSTERDAM kan niet weglopen voor zijn verantwoordelijkheid

door | mrt 5, 2024 | Nieuws, Restitutie

Het Centraal Joods Overleg probeert sinds enkele weken om met de directie van het GVB Amsterdam in gesprek te komen over de rol van het vervoerbedrijf in de Tweede Wereldoorlog. Door de Duitse bezetter uit hun huizen gehaalde Joden werden met trams van het GVB vervoerd. Van de zijde van het GVB is er nog steeds geen datum genoemd voor dit door ons gewenste overleg. Wij zijn ervan overtuigd dat het huidige GVB voor de impact van wat toen is gedaan niet kan maar ook niet zal willen weglopen. We verwachten dan ook op korte termijn een uitnodiging voor een gesprek te mogen ontvangen.

De cineast Willy Lindwer maakte een film, ‘Verdwenen stad, hoe de Joodse bevolking met de tram uit Amsterdam werd gehaald’. De titel van de film zegt het al. De Amsterdamse tram heeft bij de deportatie van de Joden uit Amsterdam een cruciale rol gespeeld. Circa 48.000 inwoners van Amsterdam werden afgevoerd met de tram. In de film en in het gelijknamige boek wordt die rol voor het eerst in zijn volle omvang belicht. Wij hebben de directie van het GVB erop gewezen dat de film en het boek naar verwachting veel los zal maken; het boek zal de focus leggen op de stapsgewijze betrokkenheid van het GVB.

CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “Ook wij zijn erg geschrokken over de rol die het GVB in de oorlog gespeeld heeft en de onthulling dat het GVB de Joden voor hun eigen deportatie heeft laten betalen. Het gesprek dat wij met het GVB proberen te voeren gaat over verantwoordelijkheid nemen en over die kosten. Op de precieze vorm waarin dit recht gezet zou kunnen worden willen wij niet vooruitlopen. Het maken van excuses lijkt ons wel het minste. Langer wachten op een dergelijke boodschap van het GVB is alleen al in moreel opzicht niet acceptabel.”