Duitse ambassadeur niet naar Ysselsteyn dit jaar

door | nov 3, 2020 | Herdenken, Nieuws

Gisteren heeft het CJO opnieuw overleg gehad met de Duitse ambassadeur over de Volkstrauertag. Op die dag (15 november) herdenken de Duitsers de gevallenen van alle oorlogen. De ambassadeur was voornemens dit jaar opnieuw te herdenken op de oorlogsbegraafplaats te Ysselsteyn, een plek waar vele oorlogsmisdadigers liggen. Vanwege de Corona-situatie zou de ambassadeur vanaf die plek een toespraak houden zonder publiek. Deze toespraak zou online te volgen zou zijn.

Het CJO schreef hierop een brief, waarin het de ambassadeur dringend verzocht een andere plaats te kiezen voor het herdenken van de Volkstrauertag. Daarnaast heeft het CJO ook overleg gehad met haar zusterorganisatie in Duitsland, de Zentralrat der Juden, die de oproep van het CJO ondersteunde.

Binnen de Joodse gemeenschap groeit de weerstand tegen deze herdenking. Er waren onder meer plannen onderweg voor een demonstratie ter plekke, indien deze toch plaats zou vinden in Ysselsteyn. Ambassadeur Brengelmann gaf gisteren echter aan de toespraak dit jaar toch niet vanaf Ysselsteyn te doen. Als reden noemde hij expliciet de situatie rond COVID, niet de protesten vanuit de Joodse gemeenschap. Hij gaf aan dat er de komende tijd opnieuw gekeken gaat worden naar herdenken in bredere zin. Voor komend jaar had hij nog geen antwoord.

Het CJO is verheugd dat deze herdenking nu niet op die plek plaats vindt. Het is onnodig om mensen te kwetsen door deze brede herdenking op die plaats te houden. We roepen de ambassade echter op om ook voor volgend jaar een andere plek te vinden. Een locatie, die geen onnodig leed meer veroorzaakt voor overlevenden en nabestaanden.