Holocaust-lezingen op Hogeschool Utrecht vinden toch doorgang

door | jan 30, 2024 | Antisemitisme bestrijding, Nieuws | 0 Reacties

De serie lezingen over de Holocaust die op de Hogeschool Utrecht zouden worden gehouden gaan toch door. Dit is de uitkomst van een overleg met de leiding van de hogeschool. De lezingen werden vorige plotseling geannuleerd. Het Centraal Joods Overleg heeft zich daarop tot het College van Bestuur van de hogeschool gewend. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger werd hierop met CIDI-directeur Naomi Mestrum uitgenodigd voor een gesprek met College van Bestuur-voorzitter prof. Wilma Scholte op Reimer. CIDI is de organisator van de lezingen in samenwerking met een van de departementen van de hogeschool.

In het gesprek heeft de hogeschool er voor gekozen de lezingen toch door te laten gaan. Onder wisselende argumenten was namelijk besloten de lezingen te annuleren of in ieder geval voor onbepaalde tijd uit te stellen. Het CJO, bij monde van voorzitter Chanan Hertzberger, richtte zich daarop tot het College van Bestuur van de hogeschool. Omdat het onbestaanbaar is dat een lezingenreeks over de Holocaust zou worden geannuleerd.

In eerste instantie was de reden voor het besluit de veranderde constellatie na 7 oktober en de daarop volgende acties van de staat Israel in Gaza. Onacceptabel, oordeelde het CJO, dat een hogeschool zou weigeren om nog onderwijs te verstrekken over de Holocaust. CJO-voorzitter Chanan Hertzberger: “Dat de Hogeschool Utrecht een dag voor de International Holocaust Memorial Day en de nationale Holocaustherdenking met deze aankondiging kwam maakt deze situatie des te pijnlijker.”

De situatie lijkt nu, na het gesprek van begin deze week, ten goede gekeerd.

Het CJO had zich ook gewend tot burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. Dee burgemeester liet aan de media weten in te staan voor de veiligheid bij de lezingen.