Voorzitter Centraal Joods Overleg: laat zien dat we ons niet laten intimideren

door | dec 7, 2023 | Nieuws

Chanan Hertzberger, voorzitter van het Centraal Joods Overleg, hield vandaag een toespraak bij een ontvangst ter gelegenheid van het Joodse Chanoeka-feest. De ontvangst vond plaats in het Joods museum in Amsterdam voor afgevaardigden van de achterban van het CJO en de bestuurlijke en ambtelijk overheidsrelaties. De heer Hertzberger zei in zijn toespraak:

Het CJO is meer dan een kwart eeuw geleden opgericht met als doel de banden tussen de Joodse gemeenschap en de samenleving aan te halen en te zorgen dat we elkaar weten te vinden als dat nodig is. Het belang daarvan bleek weer eens na de terreuraanslagen van 7 oktober en het oplaaiende antisemitisme waar we de afgelopen maanden in Nederland mee worden geconfronteerd. Mensen durven niet herkenbaar als Joods over straat. Joodse en niet-Joodse studenten worden op universiteiten en hogescholen geconfronteerd met een vijandig, intolerant, niet wetenschappelijk en intimiderend klimaat.

Dat wij juist Chanoeka hebben gekozen voor onze jaarlijkse bijeenkomst is geen toeval. Chanoeka, dat ook bekend staat als het feest van de lichtjes, is een periode van vreugde, maar ook van reflectie. Chanoeka staat daarmee voor het universele streven naar licht, hoop en vrijheid. Dat is ook de reden dat de menora traditioneel voor de ramen wordt aangestoken, zichtbaar voor iedereen zodat dit wonder met alle mensen kan worden gedeeld en iedereen inspiratie kan halen uit de boodschap van dit feest.

Dit is opvallend want in het oude Nederlandse Jodendom geldt, en zo ben ik ook opgevoed: binnenshuis ben je Joods, buitenshuis ben je primair Nederlander.

De Menora staat nog altijd symbool voor de kracht en strijdvaardigheid van het Joodse volk. Het is dan ook geen toeval dat de Maccabiade, het Joodse sporttoernooi, is vernoemd naar de Joodse strijders, de Makkabeeën.

Zeker in deze tijd waarin Joden over de hele wereld worden geconfronteerd met een enorme stijging van antisemitisme, is de boodschap van Chanoeka uitermate belangrijk. Het is daarom diep triest dat er Joden zijn die hun Menora juist in deze tijd uit angst voor antisemitische reacties niet durven te laten zien, en dat mensen terugdeinzen om de publieke Chanoekavieringen te bezoeken.

Zonder die angst en de impact van de huidige golf van antisemitisme te willen bagatelliseren wil ik de Joodse gemeenschap oproepen om hun Menora de komende acht dagen wél te laten zien, en om de Chanoeka-vieringen die op veel plekken worden gehouden, wél te bezoeken.

Niet alleen om de boodschap van Chanoeka aan zoveel mogelijk mensen over te brengen,

Maar zeker ook om te laten we zien dat we ons niet laten intimideren,

En dat we trots zijn op wie we zijn,

En dat we altijd blijven geloven in een vreedzame en tolerante wereld.