Raad van Kerken pleegt onacceptabele Sjoa-vergelijking

door | mrt 1, 2023 | Nieuws | 0 Reacties

Met meer dan ontsteltenis heeft het Centraal Joods Overleg ervan kennisgenomen dat de Raad van Kerken in zijn vergadering van 8 februari het reisverslag van een delegatie die namens de Raad van Kerken in Jeruzalem is geweest, heeft aangenomen. Daarin wordt een onacceptabele vergelijking gemaakt tussen de Sjoa en de behandeling door Israel van inwoners van de Palestijnse gebieden. 

Een delegatie van de Raad van Kerken heeft in november 2022 een reis gemaakt om ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van kerken en kerkelijke organisaties. De reis vond plaats op uitnodiging van de Palestijnse christenen die in 2019 een bezoek aan de Raad van Kerken in Nederland brachten. 

De delegatie onder leiding van Raad van Kerken-voorzitter Geert van Dartel en algemeen secretaris Christien Crouwel bezocht ook Yad Vashem en deed daar aldus verslag van: 

“Het bezoek aan Yad Vashem raakt ons ook nog op een andere manier. Wat wij de afgelopen week van Palestijnse christenen gehoord hebben evenals de muren, hekken en checkpoints die we gezien hebben, dragen we met ons mee. Yad Vashem toont het onvergelijkbare kwaad en leed van de Holocaust. We zijn ons dit heel goed bewust. En toch – tegen wil en dank – roepen de beelden van scheiding en ‘Verboden voor Joden’ associaties op met wat we de afgelopen dagen hebben gezien.” 

Het stelselmatig vergassen van mannen, vrouwen, kinderen en baby’s is nergens mee te vergelijken. Op 4 mei 2020 sprak koning Willem-Alexander op de Dam. Hij had het ook over ‘Verboden voor Joden’. Echter u citeerde hem maar half. Dit is wat de koning zei: “Sobibor begon in het Vondelpark. Met een bordje: ‘Voor Joden verboden’.” 

Doel van uw reis was om ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van kerken en kerkelijke organisaties. Yad Vashem is geen kerk of kerkelijke organisatie. U zou zich af moeten vragen of u er niet beter aan had gedaan Yad Vashem niet te bezoeken. Dan had u ook niet dergelijke verachtelijke vergelijkingen getrokken die een regelrechte bezoedeling zijn van de nagedachtenis van Sobibor, de enige plek die uiteindelijk niet voor Joden verboden was. 

Chanan Hertzberger, voorzitter Centraal Joods Overleg